Share

Share on MySpace
suomeksi // in english
Captain
Cougar
UUTISET / BIO / KEIKAT / DISKO / KAUPPA / MEDIA / YHTEYS / VIERASKIRJA
BIOGRAFIA

Captain Cougar on jyväskyläläinen pop-yhtye. Kapteenin keitoksessa kiehuu monipuolinen mausteseos, jonne on ripoteltu sopivassa määrin americanaa, folkia, rockia, singer-songwriter -tyyliä sekä modernia poppia.

Captain Cougarin esikoisalbumia odoteltiin jo vuoden 2006 lopulla. Bändi kuitenkin ajautui tuotannon loppumetreillä vaikeuksiin ja menetti lähes samanaikaisesti sekä laulajansa että levy-yhtiönsä. Captain Cougarin sielu ja hengenluoja Jussi Petäjä kokosi rivinsä kuitenkin uudelleen, pestasi uuden vokalistin ja aloitti työn alusta. Solistilöytö, Eva Louhivuori, antoi esikoisalbumilla todistuksen siitä, että joskus sitkeys ja kärsivällisyys palkitaan.

Captain Cougar on vuonna 2005 perustettu kokoonpano, jonka jäsenet ovat kukin tahollaan naimisissa musiikin kanssa. Yhtyeen kokoava tekijä on yhteinen usko hyvien biisien voimaan ja melodian merkitykseen. Asenteen ja musiikin puolesta yksiin käyvät Sufjan Stevens, Beck, Eels, The Cardigans, Elliott Smith ja Aimee Mann.

Yhtyeen linjaa kuvastaa se, että musiikin perustana on aina oltava vahva materiaali ja tietynasteinen rehellisyys. Melodiset kappaleet soivat ajoittain svengaavan roots-sävyisinä, toisinaan korkealentoisen viileinä. Pohjana toimivat usein myös akustiset sävyt.

Englanninkielisistä teksteistä jokainen löytää itselleen tuttuja teemoja ja tunteita. Cougarin lyriikat kulkevat välillä vakavien, välillä suorastaan ironisten ja parodisten tarinoiden verkossa. Moni-ilmeisyys näyttäisi toimivan, sillä esikoisalbumi sai musiikkimediassa varsin mairittelevat arviot:

"Captain Cougar on debyyttinsä perusteella siitä harvinainen nuori suomalaisbändi, että se kuulostaa enimmäkseen täysin itseltään. Bändin skaala on laaja, mikä lisää levyn kuunneltavuutta. Bändille ei ole helppo keksiä genreä, joten kutsuttakoon tätä vaikka futuristiseksi americanaksi. Tässä on nimi, jota seurata tulevina vuosina, niin vahvasta ja itsevarmasta tulokkaasta on kysymys."

Jean Ramsay, Rumba - 4/5

"Jyväskyläläisen yhtyeen ensialbumi paljastuu mallikelpoiseksi suoritukseksi. Chapters ei ole kaikkein persoonallisin tai yllättävin levy, mutta sitä on nautinto kuunnella. Kitaristi Jussi Petäjä kirjoittaa sujuvia, tasalaatuisia biisejä, jotka ryhmä toteuttaa taitavasti."

Tero Alanko, Soundi - 4/5

"Kun sama bändi aivan oikeasti yhdistelee musiikissaan niin countryn ja americanan juurevuutta, folkin luonnetta kuin poprockin tyypillistä melodisuuttakin, voidaan puhua aidosti musiikin ja ennen kaikkea kappaleiden ehdoilla toimivasta yhtyeestä."

Ilmari Iivaska, Desibeli.net - 4.5/5

"Chapters is a wonderful debut album and highly recommended if you are looking for beautiful and challenging pop music with truly marvellous female vocals."

Vesa Lautamäki. Onechord.net - 4/5

Tällä hetkellä yhtye on valmistelemassa toista levyään: historialliseen viitekehykseen sijoittuvaa teema-albumia. Levyn ohella työn alla on konserttikokonaisuus, jossa teemalevyn musiikkia maustetaan visuaalisin keinoin.

Captain Cougar:

Eva Louhivuori: laulu, piano, klarinetti
Juha Kujanpää: piano, koskettimet
Jussi Petäjä: kitara, kielisoittimet, laulu
Juha-Matti Rautiainen: basso, laulu
Janne Torvikoski: rummut

Teksti: Antti Huntus / KFMF Press
design: matias saarukka